Studeerde contrabas aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij M. Aerts waar hij het hoger diploma behaalde met grote onderscheiding en volgde masterclasses bij F. Petracchi, D. McTier en G.Karr.

 

Hij was solobassist in het Vlaams Kamerorkest van Arie Van Lysbeth en freelance contrabassist in de Munt en het BRT-orkest, solobassist van het Nationaal Belgisch jeugdorkest.

 

Hij speelde als solist hedendaagse muziek in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Canada en Brazilië.

 

Lode Leire was tussen 1989 en 2007 solobassist van de Beethovenacademie en momenteel bij de ensembles voor hedendaagse muziek Champ d'action en Hermes. Vaste vervanger bij het rotterdams philharmonisch orkest, de filharmonie van Antwerpen en diverse andere ensembles in vlaanderen alsook het "Orchestre Léonard de Vinci" van de Opéra van Rouen in Frankrijk.

 

Lode Leire is leraar aan de academies van Ekeren, Merksem en St. Niklaas en de muziekacademie voor het gemeenschapsonderwijs van Antwerpen.

 

Hij doceert aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen en de Academie d'été de Wallonie en docent contrabas voor sim aan het conservatorium van Valencia sinds 2008.