“You are a wonderful violinist and a very fine young musician” Lorin Maazel


Eliot Lawson is van Belgische en Luso-Amerikaanse nationaliteit en werd in 1978 te Brussel geboren. Hij begint zijn vioolstudies in 1985 aan het Muziek Academie van Antwerpen met

D. Mijajev.

In 1989 werd hij door Sir Yehudi Menuhin geselecteerd om in zijn school in London te studeren, maar vervolgde zijn muzikale studies in België met L.Souroujon en in dé Kunsthumaniora bij J.Van Aken. Vervolgens studeerde hij bij H.Krebbers, I.Oistrakh, I.Grubert , J.J.Kantorow,

P. Vernikov, N.Shkolnikova .

Titularis van een meestergraad in muziek met grootste onderscheiding aan het Rotterdams
conservatorium en Brusselse conservatorium behaalde hij ook de Artist Diploma (hoogste diploma in de U.S.A voor muzikanten) aan de vermaarde Indiana University te Bloomington en de

solisten diploma aan het Scuola di musica di Fiesole.
Tijdens zijn studies kreeg hij verschillende beurzen van ondermeer Dexia bank, Belgische Stichting Roeping, Indiana University, Vlaamse Gemeenschap en de Belgian American Educational Foundation.
Laureaat van verschillende nationale en internationale wedstrijden (o.a. De Beriot,  Jeunes Solistes, Internationale Mozart Wedstrijd, ROM-kamermuziekwedstrijd, Herman Krebbers, Premio Jovens-RDP, Maestro Silva Pereira, Gemeentekrediet, Julio Cardona, Tibor Varga, Vieuxtemps wedstrijd, Lantier, Brahms-wedstrijd, Covilha, Maasmond, Premio Vittorio Gui) , speelt Eliot Lawson talrijke concerten als solist in Europa en de VS in belangrijke zalen (waaronder de Singel, de Elisabeth zaal, Concertgebouw Brugge, Bozar, Centre Cultural de
Belem, de Doelen, Concertgebouw Amsterdam en Concertgebouw Tilburg) en is uitgenodigd door talrijke nieuwsbladen, TV- en radiozenders in Portugal (RDP), Nederland (Zembla documentaire op Ndl3) en België (ATV, TV1, documentaire Napels Zien, Gazet van Antwerpen, Klara, Musique3, de Antwerpenaar, het Nieuwsblad, de Morgen, Radio2).


Hij concerteerde als solist met o.a. Lissabon Metropolitan orkest, Sofia Symfonisch orkest, het Kamerorkest van Wallonië, het Jeugdorkest van Covilha, het Symfonisch Orkest van Porto, Euregio jeugd orkest, Vlaams Symfonisch orkest, Nationaal orkest van België, Symfonisch orkest van Madeira, Universitair orkest van Leuven, Symfonisch orkest van Bonn, Jeugd en Muziek Antwerpen, Jeugd orkest van Lissabon, het Gulbelkian orkest, Koniklijk Filharmonie van Vlaanderen, Middle Tennessee Symphony. Eliot werd tijdens verscheidene festivals uitgenodigd (waaronder Jeunesses Musicales, Jeugd en Muziek. Festival van Vlaanderen, Ars Musica, Festival de Wallonie, Festival van Bretagne, Festival Roussel Brugge 2002 cultuurstad van Europa festival…) en speelde de openingsconcerten van zalen zoals AMUZ en les Brigitinnes.

 

Als kamermuzikant, is Eliot lid het Hermes Ensemble, Joseph Jongen ensemble en Enigma. Hij vormt een vaste duo met David Cohen en zijn zus pianiste, Jill. Eliot was concertmeester van de Rotterdam Young Philharmonic en de Symphony Orchestra Indiana University.

Hij is vervangend concertmeester van Prima la Musica.


Eliot is leerkracht viool aan het conservatorium van Amsterdam en is regelmatig uitgenodigd als professor tijdens masterclasses in België, Luxemburg, Portugal, Frankrijk en de V.S.
Eliot nam 5 CD’s op voor labels zoals Fuga Libera, Cypres met zeer goede recensies (Artikels in diapason 5/5, crescendo Joker, the Strad, … )
Binnenkort verschijnt zijn CD uit met sonates van René de Castéra samen met de pianiste Diane Andersen.

Voor Fuga Libera, moet hij volgend jaar de integrale Hindemith Sonates en integrale solo werken van Leon Souroujon opnemen.